• Anamarija Lampič
  Anamarija Lampič
  Srečen dan za Anamarijo: 3.2.2017 je v šprintu v Pjongčangu osvojila prvo zmago v svetovnem pokalu
 • Vesna Fabjan, OI Sochi 2014 - Flower ceremony
  Vesna Fabjan, OI Sochi 2014 - Flower ceremony
 • Lea Einfalt
  Lea Einfalt
 • Skupina otrok za katero skrbi Milena Kordež
  Skupina otrok za katero skrbi Milena Kordež
 • Klara in Anja Novotna
  Klara in Anja Novotna
 • Janez in Anamarija Lampič
  Janez in Anamarija Lampič
 • Nejc Stanek
  Nejc Stanek
 • Vesna Fabjan, OI Sochi 2014 - Medal ceremony
  Vesna Fabjan, OI Sochi 2014 - Medal ceremony
 • Skupina otrok za katero skrbi Tadeja Brankovič
  Skupina otrok za katero skrbi Tadeja Brankovič
 • Drejc in Matic Meglič
  Drejc in Matic Meglič
 • Vesna Fabjan, OI Sochi 2014
  Vesna Fabjan, OI Sochi 2014
  Dobitnica bronaste medalje
 • Jon Seliškar
  Jon Seliškar
 • Nina in Anita Klemenčič
  Nina in Anita Klemenčič
 • Neža Perko
  Neža Perko
 • Sara Jazbec in Živa Klemenčič
  Sara Jazbec in Živa Klemenčič
 • Anja Mandeljc
  Anja Mandeljc
  5.1.2018 Campra (SUI), prvi podium za Anjo Mandeljc na COC/OPA pokalu v kategoriji U-20
 • Alex Cisar
  Alex Cisar
  Alex Cisar - mladinski svetovni prvak v biatlonu v sprintu in zasledovanju (sezona 2018/2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TSK Merkur Kranj
Tekaški smučarski klub
TRIGLAV KRANJ
Partizanska cesta 37, 4000 Kranj
 

 

 T: 040 680 454
(Rok Šolar, glavni trener)

16.-17.1.2016, Planica (SLO), svetovni pokal

Vesna izvrstna sedma, ekipno pa osma

vesna planica16 540
Vesna je kot vselej močno potegnila naprej v četrtfinalu (Foto BoBo)

Foto galerija sobota, foto galerija nedelja

Naporni planiški dnevi so za nami, dogajalo pa se je toliko, da bo zaslon komaj vse prenesel. Rogla je že 4 leta zgodovina in nestrpno smo čakali premiero v novem tekaškem centru s slikovito kuliso in mojstre(ice) na delu. Napovedi v medijih so bile obsežne, pričakovanja velika in tudi reprezentati(ke) našega kluba so Planico postavili kot osrednji dogodek sezone. V središču pozornosti je bila naša bronasta olimpijka Vesna Fabjan, ki si je naložila veliko breme in nalogo tudi profesionalno opravila.

Planica nas je v soboto pričakala s hladnim in jasnim jutrom v vsej svoji lepoti, razpoloženje je bilo na vrhuncu. Organizatorji bodo prihodnje dni premlevali, kje so bile narejene manjše napake, kaj bi lahko bilo boljše, a v celoti je prireditev imenitno uspela. K temu so pomembno prispevali sedanji in nekdanji Triglavani, vsi ostali pa smo se s transparenti, zastavami in ragljami, a brez motork, zbrali v naravnem amfiteatru na štadionu in tako glasno navijali, da je kar odmevalo med Ciprnikom in Ponco. Tudi ostali klubi so prišli z močnimi navijaškimi skupinami, še posebej pa se je izkazal Vesnin fan klub iz Besnice. Pojdimo lepo po vrsti.

Začelo se je s kvalifikacijami ob 8:30. Vesna je pripadla primerna številka 15. Tekla je odlično, zbrano, natančno in hitro in pritekla na 4. mesto (+3,6 sekunde). Pred njo so bile samo stara znanka Jacobsen, mlada Švicarka Fändrich in Nemka Kolb, ki je letos zelo konkurenčna. Pol minute za njo je šla na progo favorizirana Falla, ki je očitno nekje padla in izpadla iz nadaljnjega tekmovanja, kar je bilo veliko presenečenje. Tako je razočarana zaključila tekmovanja pri nas.

Med odmorom je izžrebala 3. četrtfinalno skupino, kar je bilo ugodno. To je bila močna skupina: Ingemarsdotter, ki jo je za las izločila na Rogli, Soemskar, finalistka Toblacha, Kolb, ki jo je letos neposredno že premagala, za povrh pa še trdovratna Weng in pa Prochazkova, ki letos ni tako dobra. Vesna se je iz štarta katapultirala in se z nogami močno odrivala vse do sredine smuka. Soemskar je s svojim cepetajočim slogom tudi prišla v ospredje, vendar je na začetku smuka nerodno padla in se dotaknila Kolbove ter jo onemogočila. Kolbova je že pred tem dvakrat visoko dvignila smučko, očitno ima težišče precej zadaj. Na dnu smuka je na zglajenem snegu obrnilo še Ingemarsdotterjevo. Vesna je ostala sama z Wengovo in hitro odtekla do cilja. Intenzivnost bi lahko znižala že na začetku štadiona, vendar jo je glasno navijanje verjetno spodbudlo in ji dalo nekaj adrenalina. V cilj je prišla zelo odločna in zagrizena.

planica soemskar16

Takole se je pri veliki hitrosti prekucnila Švedinja (BoBo)

Po četrfinalih fantov je hitro sledilo polfinale. Tokrat s kar 3 močnimi Švedinjami + Oestberg + Van der Graaff. Vesna je že na štartu pokazala, kdo je tukaj doma. Na Mlinarjevem klancu so šle naprej Švedinje in malo zmanjšale tempo. Čez Kavalarjev prehod so mišice že močno pekle. V zadnjem klancu je Vesna poskušala napadati, a so jo Švedinje zaprle. V ciljni ravnini ni bilo več viška moči in tudi hitrejših smuči ne. Stina Nilsson je bila močnejša (celo progo lahko preteče v koraku 1-1), Oestberg pa le za 33 stotink. Upali smo na počasnejši 2. polfinale, a je tam potegnila Jacobsen po celotni progi, a s tem pa tudi srečno poraženko četrtfinala Gaio Vuerich, ki jo je Vesna prejšnji teden zlahka premagala, sedaj pa se je veselila velikega uspega. Gaia je doma v znanem laboratoriju za strukture v Predazzu,oče je doma iz okolice Trbiža. Kot zadnja pa jo iz finala izrinila Sandra Ringwald za 39 stotink, za katero je boli to sploh prva uvrsttev med 6 v karieri. Za Vesno se je torej končalo z visoko uvrstitvijo, vendar pa brez finala, kjer bi bila s strani navijačev še kako zaželena.

Youtube Eurosport 1

Anamarija z velikimi koraki med elito

Velika nada našega teka je pred tekmo pogumno napovedala, da svoje klubske tekmice ne misli gledati zgolj v hrbet. Do dvoboja na srečo ni prišlo, se je pa Anamari izkazala že v kvalifikacijah s 26. mestom (+9:67), v še varnem območju in tik za nekaterimi šampionkami (Ingemarsdotter, Weng). Žreb ji je namenil najboljšo, 1. četrtfinalno skupino. Zelo pogumno se je pognala za kasnejšo zmagovalko, modro tekla na 6. poziciji in čakala priložnost v zadnjem klancu. Tam je prehitela Švicarko in Finko, lovila pa tudi Sophie Caldwell, ki je letos v sprintu že zmagala. Upali smo na uvrstitev naprej po času. Za 1,48 sekunde ji je to preprečila Jonna Sundling. Končno 20. mesto in 11 točk za svetovni pokal je velik dosežek po lanskem super Otepaaju in težavah z zdravjem.

Lea blizu prvim točkam v šprintu

Lea Einfalt se je zelo utrujena vrnila s Toura, vendar ni želela zamuditi planiške premiere. Zelo odločna je bila že na štartu in kazalo je, da ji bo uspelo priti naprej. Na zahtevni trasi pride do izraza njena vzrdržljivost. Na koncu je to pomenilo 34. mesto in zgolj 1 sekundo za Prochazkovo. Hkrati je zaradi majhnega zaostanka dosegla lepih 90 šprinterskih FIS točk.

Vrnitev Barbare na največje tekme

Barbara Jezeršek je nazadnje nastopila na skandinavski turneji pred dvema letoma, v poletnem času pa je nabirala snežne killometre v Avstraliji, kjer je tudi uspešno tekmovala. Ker tam vlada poletna vročina, tekmuje v Evropi. Letos se je pridružila maratonski ekipi Pioneer Investment -Craft, zato se osredotoča na daljše razdalje. Na maratonih Skiclassics se želi uvrščati med 10. Nastop v Planici posledično ni bil tako uspešen kot nazadnje na Rogli, ko je prišla v četrtfinale. Dosegla je 47. čas z zaostankom okoli 15 sekund.

Anita prvič za svetovni pokal

Prišel je dan, ki se bo Aniti Klemenčič, njenim domačim in vsem podpornikom za vselej vtisnil v spomin. Čeprav ta tekma zanjo ni bil glavni cilj v sezoni, se je nanjo zelo dobro pripravila in jo vzela zares. Bila je zelo razpoložena in premagala celo predstavnice Rusije, Kanade in Slovaške. Na koncu 52. mesto (+17,6 sekunde). Upajmo na še veliko takih priložnosti in na odmevne uspehe v prihodnosti.

Janez sekundo do preboja

V kvalifikacijah fantov nas je izjemno navdušil Janez Lampič, ki je prav tako prvič tekmoval na tako veliki tekmi. Čeprav ta mesec zaradi prehlada nekaj časa ni mogel trenirati, je pokazal zelo visoko raven pripravljenosti. Na 40. mestu je bil najboljši Slovenec, za zmagovalcem Pellegrinom je zaostal samo 6,8 sekunde in to v kakšni družbi: Petukhov, Gloersen, Young, Golberg, Schaad. Res neverjetno. Ni daleč dan, ko bomo po letu 2007 spet osvajali pike.

S Triglavankama dve ekipi v finalu

vesna planica16tim
Vesna teče na vodilnem mestu (BoBo)

Pravzaprav so bile v drugem polfinalu na delu kar tri Triglavanke. Vesna Fabjan kot prva z Alenko Čebašek za Slovenijo 1, Anamarija Lampič kot druga z Niko Razinger za Slovenijo 2 in Anita Klemenčič kot druga z Anjo Žavbi Kunaver za Slovenijo 4. Vse so opravile svoje predaje odlično glede na svoje zmožnosti. Že po prvem polfinalu se je pokazala možnost finala, saj je Rusija 1 s Šapovalovo in Matejevo precej zaostala. In res si 1. in 2. ekipa nista privoščili napake in prišli kot 4. in 5. v cilj z majhnim zaostankom manj kot 12 sekund in veselili smo se prvega zgodovinskega dvojnega finala. Pričakovano sta bili Anja in Anita v tako zahtevni konkurenci prepočasni in na koncu zasedli skupno 21. mesto. Vendarle je Anita svoje kroge odtekla precej hitro.

Pri fantih je za Slovenijo 1 štartal Janez Lampič v paru z Mihom Šimencom in v prvem polfinalu tekel odlično, sploh zadnji krog. Dosegla sta 11. mesto, skupno pa 21. med kar 30 ekipami. Zadaj so bili Kanada, ZDA, Estonija, Slovaška.

Napočil je vrhunec dneva - ženski finale. Obe sta štartali taktično, žal pa je Nika na Sokličevem S-u padla in ni več ujela priključka. Zelo pa se je potrudila za organizatorje, gledalce in klub Vesna z namenom premagati Italijanke. Najhitrejši je bil njen drugi krog. Skupaj je v dveh dneh na polno pretekla 9 težkih krogov. Misija je uspela in z Alenko sta se uvrstili na 8. mesto. Anamarija pa je v zadnjem krogu na štadionu spodbudila gledalce, da so bili pohvaljeni celo na Eurosportu.

Youtube Eurosport

Sklep: Planica je uspela po zaslugi lepega novega prizorišča, sončnega vremena, slovenskih tekmovalcev in srčnega navijanja. Žal za gledalce ni bilo najbolje poskrbljeno. Manjkale so dvignjene tribune in postrežba. Kar nekaj vzporednic je možno potegniti z Roglo nazadnje, kar se tiče konfiguracije proge in uspeha naših. Pri tekmovalcih in podpori se vidi napredek na vseh področjih: pripravljenosti, manjši teži, materialu, servisu itd.

JAK